Koken en een echt team samenstellen hebben meer gemeen met elkaar dan je zou denken!

Een team samenstellen lijkt niet zo moeilijk, je zet een groep mensen bij elkaar die de benodigde vaardigheden bevatten om je doel te realiseren en klaar. Of toch niet? Simpel gezegd kun je zo een team samenstellen maar over de effectiviteit van het team zou ik sterk mijn twijfels hebben. Een groep mensen bij elkaar zetten maakt nog geen team, althans geen echt team.

Een goed team bevat namelijk meer dan een alleen een groep mensen met een serie van vaardigheden. Een echt team heeft ook onderling een sterke connectie en ondersteunen en vullen elkaar aan. Zo halen zij het beste in elkaar en zichtzelf naar boven. Door elkaar niet te beconcurreren maar juist te versterken wordt er een sfeer gecreëerd die ruimte biedt voor ongekende prestaties. Samenwerken is niet langer alleen noodzakelijk maar ook leuk, inspirerend en motiverend.

Een echt team kan alleen ontstaan als er een goede balans bestaat tussen de karakters van de teamleden en de benodigde vaardigheden. In dat opzicht heeft het samenstellen van een echt team veel weg van koken. Afhankelijk van het gerecht dat je wilt gaan koken heb je een specifiek aantal ingrediënten nodig. De balans tussen deze ingrediënten bepaald heel sterk de uiteindelijke smaak van het gerecht. Gebruik je de juiste ingrediënten maar in de verkeerde hoeveelheid dan zal de smaak van het gerecht niet overeenkomen met je verwachting. Binnen teams is dit niet anders. Zet je simpelweg een groep mensen bij elkaar dan maakt dit nog geen echt team. Net als dat een groepje groenten in een pan met water nog geen goede soep maakt!

Balans is hierin het sleutelwoord. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat zal er een andere samenstelling van waardigheden en karakters nodig zijn om een echt team te kunnen samenstellen. Als deze balans goed is ontstaat er een team dat problemen makkelijk overwint en ongekende resultaten zal boeken. Maar is de balans niet goed, dan is de kans groot dat doelstellingen niet worden gehaald en problemen zorgen voor oponthoud.

Vanuit Bizprove helpen wij teams om deze ideale balans te vinden en naar het volgende niveau te groeien. Ongekende resultaten, meer werkplezier en een echt hecht team. Want winnen doe je samen!

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Maarten Kosse

Direct contact met Maarten?
maarten@bizprove.nl
0655 115 537