Voorkom stress en brun-out met een goede werksfeer

Er wordt steeds meer van medewerkers verwacht op het werk en de tijd waarin alles moet worden uitgevoerd wordt steeds korter. Bijna niemand werkt nog de klassieke van 9 tot 5, maar wordt geacht over te werken en buiten werktijd te reageren op e-mails en Whatsapp berichten. zo moet je reageren binnen de talloze Whatsapp groepen waar iedereen steeds vaker aan moet deelnemen. Ook het thuiswerken kan stress en druk veroorzaken door gebrek aan contact met collega’s. Je mist de ontspanningsmomenten zoals gezamenlijk lunchen of een middagwandeling.

Met het groeiende tekort aan medewerkers loopt de druk voor medewerkers alleen maar hoger op. Los van de al hoge werkdruk worden ze nu ook nog eens belast met de gevolgen van het vertrek van collega’s en de structurele onderbezetting waar veel organisaties mee kampen. Een hoge werkdruk zorgt voor veel stress en kan vervolgens uitmonden in psychisch en burn-out gerelateerde klachten. Bij uitval van medewerkers versterkt deze cirkel zichzelf omdat de afwezigheid weer extra druk en stress met zich mee brengt voor de overige collega’s.

Deze situatie zorgt naast de negatieve invloed op de dienstverlening van de organisatie ook voor een enorme kostenpost. De gemiddelde duur van verzuim door psychische klachten telt 255 dagen. Een verzuimdag kost de werkgever gemiddeld € 250. Het uitvallen van 1 medewerker door psychische klachten kost de werkgever dus € 63.750! En binnen dit bedrag zijn de kosten voor vervanging nog niet eens meegenomen. Om nog maar niet te spreken van de mogelijk misgelopen inkomsten.

Veranderen

Gelukkig zijn er oplossingen om stress en psychische problemen te verminderen. De sleutel ligt hierbij binnen de werksfeer. Op het moment dat een organisatie, afdeling of team goed en open met elkaar communiceren en gebruik maken van elkaars sterke kanten gebeurt er iets. Hieruit ontstaat energie, gedrevenheid en het geeft ruimte voor een sterke samenwerking en ontspanning. Dit doe je niet alleen, je doet het samen als team!

Bizprove helpt organisaties om de juiste balans te vinden en te borgen binnen teams. Hierdoor ontstaat er naast een goede werksfeer ook ruimte om effectief samen te werken door iedereen in hun kracht te zetten. Om deze manier ontstaan er duurzame relaties en worden er niet eerder behaalde resultaten geboekt. Bizprove helpt om hechte teams te realiseren die stressbestendig zijn.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Vraag dan hieronder een strategiegesprek aan!

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Maarten Kosse

Direct contact met Maarten?
maarten@bizprove.nl
0655 115 537