Jouw dream team met de 3 stappen

Ieder bedrijf of organisatie is op zoek naar zijn of haar “dream team”. Een team dat de successen behaalt waar je voorheen alleen maar van kon dromen. Moet dit dan ook bij dromen blijven? Soms zal het lijken of dat zo is. Soms lijkt het met geluk te maken te hebben dat – om een of andere reden – alleen aan je concurrenten toebedeeld lijkt te worden.

Wat je ook probeert het lukt je telkens niet om het team zo samen te stellen dat het werkelijk uitzonderlijke resultaten boekt. Je haalt de beste mensen in huis, vakspecialisten, creatievelingen die alles aan moeten kunnen. Mensen die samen het beste team van de wereld moeten vormen. Toch blijkt telkens weer dat er niet uit het team komt dat je er van verwacht.

Hoeveel tijd je ook investeert, hoeveel geld je er ook tegenaan gooit voor teambuildingsessies, het lukt niet om het team de resultaten te laten behalen die je wil. Je wanhoop is nabij en links en rechts zie je hoe de concurrentie je lachend inhaalt.

Jouw eigen “dream team” is echter dichter bij dan je denkt! Je hoeft het niet van geluk af te laten hangen en er zeker geen bakken geld voor over de balk te gooien. Ik ga je in 3 stappen laten zien hoe ook jij jouw “dream team” samenstelt en samen houdt.

Stap 1: Inzicht in hoe jouw dream team eruit ziet

Alles begint met inzicht. Vaak hoor je businesscoaches praten over dat je moet kijken waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Vervolgens ontstaat er een gat dat je moet overbruggen. Daarbij helpt die coach je dan.

Wanneer je een echt, hecht team wilt laten ontstaan is dit eigenlijk helemaal geen gekke aanpak. Kijk waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wanneer je begint met een beeld te schetsen waar je naartoe wilt zonder te kijken naar het heden open je jezelf voor een creatieve blik. Denk niet “dat kan toch niet” maar “als het team er zo uit zou zien dan…”

Kijk vervolgens wat er mist. Waarom ziet het team er niet zo uit als je zou willen? Wat ontbreekt er in het team? Waarom lopen zaken anders dan je zou willen? Schrijf dit alles op en ziedaar: je krijgt een mooi overzicht van wat er zou moeten veranderen!

Stap 2: Coaching je team tot een dream team

Mensen zijn om allerlei redenen lastig te veranderen. Enerzijds speelt hun karakter natuurlijk een belangrijke rol. Aan de andere kant speelt wat ze gewend zijn ook een rol. De uitdrukking “dat hebben we altijd zo gedaan” komt binnen bedrijven beangstigend vaak voor.

Ik gebruik het woord beangstigend hier bewust. Als je namelijk iets doet omdat je het altijd zo hebt gedaan is dat een belangrijke indicatie dat dit iets is om te veranderen. Het is in vergetelheid geraakt waarom je iets op deze manier doet. Je bent er ooit mee begonnen omdat je het toen blijkbaar belangrijk genoeg vond om het zo aan te pakken. Die kennis zal je terug moeten halen of een nieuwe, sluitende, reden moeten bedenken.

Hierop zal je jezelf en je medewerkers moeten coachen. Dit is lastig, kost tijd maar levert je op de lange termijn zoveel op! Doe de dingen anders, doe de dingen op een manier die passen bij het dream team dat je wilt creëren. Je zult merken dat de dingen steeds meer zullen gaan op een manier die past bij het hernieuwde team.

Zorg ervoor dat de redenen waarom je bepaalde dingen op een bepaalde manier doet vastgelegd worden. Je wilt over een paar jaar niet weer zeggen “dat hebben we altijd zo gedaan”. Door vast te leggen waarom je ze zo doet en dit door alle teamleden laat omarmen zeg je over een paar jaar: “omdat dit de allerbeste manier is om te doen”.

Stap 3: Stuur je dream team bij

Ik hoor wel eens zeggen perfectie bestaat niet. Hoewel ik het gedeeltelijk daarmee eens ben geloof ik ook dat je zeker moet streven naar perfectie. “Waarom”, zal je denken, “zou ik streven naar iets wat niet bestaat?” Zolang je streeft naar iets wat duidelijk hoger ligt dan je zou kunnen halen zorgt dit ervoor dat je altijd actief blijft zoeken naar verbetering. Wanneer je streeft naar ‘het hoogst haalbare’ bereik je een punt van voldoening, en dat zorgt ervoor dat je een gevoel krijgt dat je klaar bent.

Jouw ‘dream team’ is echter nooit klaar! Dit betekent zeker niet dat je de druk continue hoog moet houden. Zeker niet zelfs! Het betekent dat jij en je team wel continue waakzaam moeten blijven op dat wat beter kan. Waakzaam blijven op de mogelijke kans af te dwalen van dat wat het team een dream team maakt.

Zoals een geluidstechnicus tijdens een concert er waakzaam op blijft dat het geluid goed blijft en het geluid bijstelt zodra de afwijking te groot wordt, zo moeten ook jij en je team waakzaam blijven. Zodra er een afwijking plaats vindt moet er aan de knoppen gedraaid worden. Geef niet een zwengel de andere kant op maar draai een klein beetje bij en ‘luister’ goed wat de kwaliteit van het geluid nu is. Het teamwiel van een dreamteam hoor je bijna niet lopen. Het rolt vrijwel geruisloos over alle hobbels en kuilen in de weg!

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Bob Kosse

Direct contact met Bob?
bob@bizprove.nl
0646 013 949