Je team uitbreiden? Kijk eerst eens binnen je eigen organisatie

Je merkt als bedrijf dat je het huidige en toekomstige werk niet meer aan kan met de medewerkers die je in dienst hebt. Het wordt dus tijd voor 1 of meerdere vacatures om dit tekort op te lossen. Maar binnen de huidige markt is het bijzonder lastig om aan de gewenste medewerkers te vinden. Waar ga je deze vacatures uitzetten?

De zoektocht naar de juiste persoon

Het gaat goed met je bedrijf en je bent aan het groeien. Om deze groei te kunnen doorzetten heb je nieuwe medewerkers nodig. Het wordt dus tijd om een aantal vacatures te maken en op zoek te gaan naar medewerkers voor de gewenste functies. Vervolgens zet je deze vacatures uit bij verschillende partijen om de kans op aanmeldingen zo veel mogelijk te vergroten. Maar met het huidige tekort aan gekwalificeerde medewerkers is dat nog een hele zoektocht. En je bent niet de enige die op zoek is naar nieuwe medewerkers dus er is veel concurrentie.

Intern vs Extern

Bij het invullen van de vacatures zijn er meerdere opties mogelijk. Zo kunnen er vacatures worden uitgezet via de eigen website. Veel bedrijven kiezen er ook voor om vacatures uit te zetten op de diverse vacature websites zoals vacaturebank of monsterboard. Een andere optie is het inzetten van een recruiter om een geschikte kandidaat te vinden voor de openstaande vacature. Recruiters beschikken vaak over een groot netwerk en kunnen veel verschillende kandidaten aanleveren voor de gewenste functies maar vragen vaak commissie voor de geleverde kandidaten.

Een andere optie is het intern uitzetten van de vacature. In bijna alle gevallen zijn er medewerkers die van functie willen wisselen. In veel gevallen gaat het om medewerkers die graag verder willen doorgroeien binnen de organisatie. Maar het komt ook voor dat medewerkers een stapje terug willen doen. Deze optie wordt vaak vergeten maar kan wel een waardevolle optie zijn om een functie in te vullen. Deze optie zorgt er ook voor dat medewerkers de organisatie niet verlaten om door te kunnen groeien.

Een gemiste kans

Mij verbaast het nog steeds dat door de macht der gewoonte de vacatures eerst extern worden uitgezet. Ik zou verwachten dat er eerst binnen de eigen organisatie wordt gekeken naar geschikte kandidaten voor de gevraagde functie. Misschien heeft een medewerker al uitgesproken door te willen groeien naar de in te vullen functie. Deze medewerker wordt door het uitzetten van een externe vacature gepasseerd. Dit heeft gevolgen voor de loyaliteit van de medewerkers. Op het moment dat iemand niet meer binnen de eigen organisatie kan doorgroeien gaat hij of zij kijken naar vacatures bij andere organisaties. En het laatste wat je wil is nog een vacature!

Zo kunnen wij jou helpen

Bizprove heeft een software oplossing ontwikkeld om de persoonlijkheid van je medewerkers en teams in kaart te brengen. Met behulp van onze software kun de juiste medewerker vinden voor de openstaande functie. Op deze manier kun je medewerkers aan je binden en groeien als organisatie!

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Maarten Kosse

Direct contact met Maarten?
maarten@bizprove.nl
0655 115 537