Waarom een persoonlijkheidsscan voor jou en je medewerkers belangrijk is

Er zijn veel verschillende persoonlijkheidsscans op de markt. Waarom zou ik voor Bizprove kiezen? Wat maakt Bizprove zo goed? Om daar een antwoord op te geven wil ik je eerst laten zien hoe de traditionele persoonlijkheidsscan vaak te werk gaan. Daarna laat ik je zien wat we anders doen.

De persoonlijkheidsscan: ‘welk kleurtje ben jij?’

Vlak na de persoonlijkheidsscan komen medewerkers elkaar tegen en bespreken welke ‘kleur’ ze zijn. Ineens zien ze in, of eigenlijk vinden ze een ‘gegronde’ reden, waarom ze niet met die ene collega op kunnen schieten. Die is immers knal rood terwijl ik liefelijk groen ben. Dat staat haaks tegenover elkaar!

Ook de beschrijving van de test paste precies bij de medewerkers. Zelfs wanneer de beschrijving van elkaar wordt gelezen herkennen ze de ander hier precies in. Dat de teksten kloppen heeft bij veel testen te maken met de wijzen waarop de uitslag beschreven wordt.

Dit effect dat het Forer-effect of Barnum-effect wordt genoemd dankt zijn naam aan de Amerikaans psycholoog Bertram Forer die in 1948 een persoonlijkheidsscan bij zijn studenten. Daarna gaf hij ze de uitslag die zogenaamd uit de scan kwam en vroeg zijn studenten de uitslag een cijfer te geven tussen 0 en 5. Hierbij stond 0 voor klopt totaal niet tot 5 klopt precies met mijn persoonlijkheid. De gemiddelde score was 4,26.

De uitslag

Forer had echter helemaal geen echte persoonlijkheidsuitslag aan zijn studenten gegeven maar had voor alle studenten hetzelfde document opgesteld. Dit document had hij opgesteld uit horoscopen uit de krant en luidde:

"Je wilt graag dat anderen je aardig vinden en bewonderen, maar bent ook geneigd tot zelfkritiek. Hoewel je karakter enkele zwakheden vertoont, kun je die doorgaans goed compenseren. Je hebt een aanzienlijk ongebruikt talent waar je geen profijt van trekt. Je straalt discipline en zelfbeheersing uit, maar van binnen ben je nogal eens een onzekere tobber. Soms twijfel je er ernstig aan of je wel de juiste beslissing hebt genomen of juist hebt gehandeld. Je houdt van enige afwisseling en het zint je niet als regels en beperkingen je bewegingsvrijheid indammen. Je gaat er ook prat op een onafhankelijk denker te zijn en neemt niet zomaar iets van anderen aan. Uit ervaring weet je dat het niet verstandig is jezelf al te zeer bloot te geven. Je kunt extravert, vriendelijk en gezellig in de omgang zijn, maar ook introvert, behoedzaam en gereserveerd. Sommige verlangens van je zijn tamelijk onrealistisch."

Dit onderzoek is verschillende keren herhaalt en heeft telkens een uitslag tussen de 4,2 en 5. En wees eerlijk als jij bovenstaande stuk leest zal je jezelf er zonder al te veel moeite ook in kunnen herkennen.

De echte persoonlijkheidsscan: ‘Wie ben jij?’

Van ons mag je elk kleurtje zijn dat je wilt. Elke beschrijving waarvan je vindt dat die bij je past, mag je voor jezelf gebruiken. Wij zijn meer geïnteresseerd in wie je echt bent. Om dat te meten maken we gebruik van de gerespecteerde Five Factor methode. Deze stelt ons in staat om op uiteindelijk 30 verschillende onderdelen iemands persoonlijkheid te meten.

Hierbij meten we niet of je bijvoorbeeld introvert of extravert bent maar in welke mate. Het is psychologisch niet mogelijk dat iemand alleen maar introvert of extravert is. Door dit op 30 punten te doen krijgen we zonder Barnum-omschrijving een goed beeld van wie je bent, wat je drijfveren zijn en waar je een hekel aan hebt.

En mijn collega’s in mijn team dan?

Ook jouw collega’s krijgen zo’n profiel waardoor ze ook een goed beeld van zichzelf kunnen krijgen. Daarnaast kunnen we een dergelijk profiel ook voor het team maken waar je deel van uitmaakt. Door die uitslag te combineren met de gewenste persoonlijkheidskenmerken van het team kunnen we een beeld geven van de mogelijk stressfactoren.

Stel je voor dat er eigenlijk niemand in je team staat te springen om presentaties te moeten geven maar het bedrijf waar je werkt vereist dit wel van het team. Dit gaat stress opleveren bij de teamleden. Door dan met teamleden tussen teams te schuiven kunnen we hier de optimale match in vinden.

Een nieuwe collega die jullie komt versterken laten we natuurlijk ook een test invullen. Al tijdens de sollicitatieprocedure. Hierdoor kan ook op basis van best passende persoonlijkheid een beslissing genomen worden. Niet alleen op basis van wat die persoon kan en wat zijn of haar talenten zijn maar ook kijkend naar hoe goed deze persoon bij jullie team past.

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Bob Kosse

Direct contact met Bob?
bob@bizprove.nl
0646 013 949