Hoe jij jouw medewerkers en teams echt kunt leren kennen

Goed contact hebben met je medewerkers is van groot belang. Dit gaat binnen kleine organisatie gemakkelijker dan binnen een grote organisatie. De lijnen zijn korter, de contactmomenten zijn over het algemeen een stuk hoger. Zo vormt zich al snel een sterke band en betrokkenheid. Zodra een organisatie groter wordt in omvang dan wordt het steeds moeilijker om echt betrokken te blijven met de iedere medewerker.

Waarom zitten we niet op één lijn?

Organisaties met verschillende afdelingen en managers lopen een grote kans om op ten duur de connectie met elkaar kwijt te raken. Er ontstaan onbewust eilandjes die na verloop van tijd volledig geïsoleerd van elkaar raken. De verschillende managers hebben allemaal een eigen visie en aanpak om met werkzaamheden en de medewerkers om te gaan. Het is dus niet zo gek dat na verloop van tijd men niet meer op één lijn zit. Hiermee ontstaat het gevaar dat er verdeeldheid ontstaat binnen de organisatie en onder de medewerkers. Effectief samenwerken is dan bijna niet meer mogelijk en de betrokkenheid van medewerkers aan de organisatie en elkaar verslechtert.

Gebrek aan aandacht

Om waarde uit samenwerking te kunnen halen moet er aandacht aan de teamopbouw en de teamleden worden besteed. Dit geldt ook voor de band met de medewerkers. Is er een gebrek aan aandacht voor deze onderdelen dan zal de hele organisatie hier last van ondervinden. Als medewerkers niet op hun plek zitten of niet naar hun volledige potentie kunnen functioneren, dan veroorzaakt dit stress en onvrede. Als er geen aandacht is voor deze mismatch dan kan dit op de middel tot lange termijn lijden tot verhoogt verzuim, psychische klachten, burn-out of het vertrek van medewerkers. Alle uitkomsten zijn schadelijk voor de medewerker en de organisatie.

Betrokkenheid

Gelukkig zijn er oplossingen om de bovengenoemde scenario’s te voorkomen. Het begint namelijk met betrokkenheid. Als je als organisatie echt betrokken bent bij je medewerkers dan weet je wie ze zijn en hoe je iemand in zijn of haar kracht kan zetten. Waar is hij of zijn goed in en waar wil hij of zijn naartoe groeien? Op deze manier help je medewerkers zich te verder ontwikkelen en hun volledige potentieel te bereiken. Binnen teams heb je aandacht voor de samenstelling en de teamdynamiek zodat iedereen met zijn of haar expertise maximaal kan bijdragen. Dit wordt beloond met betrokkenheid vanuit de medewerkers. Er wordt effectiever gewerkt en de sfeer is ook nog eens top!

De verandering

Om te kunnen veranderen is inzicht nodig. Inzicht in de persoonlijkheid van de medewerkers en de indeling en dynamiek van de teams. Op basis van deze informatie kun je als organisatie medewerkers helpen zich verder te ontwikkelen. Je bent in staat om binnen teams een effectieve samenstelling te creëren, met als gevolg een hoge groepsdynamiek die daardoor maximaal resultaat levert. De betrokkenheid groeit hierdoor snel en de loyaliteit stijgt tot ongekende hoogte.

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Maarten Kosse

Direct contact met Maarten?
maarten@bizprove.nl
0655 115 537