Binnen MKB sterke stijging in verzuim door psychische klachten

Op 9 februari 2019 publiceerde ArboNed een zorgwekkend persbericht over het steeds verder oplopende psychische verzuim binnen het MKB (bron). In de eerste helft van 2018 is het verzuim bij MKB bedrijven gestegen naar 3.7% ten opzichte van 3.5% in de eerste helft van 2017.

Volgens ArboNed is met name het toenemende ziekteverzuim een zorgwekkende ontwikkeling. Van de langdurig zieken bestaat 34% uit psychische klanten.

Verzuim duurt steeds langer

Ook de duur van het verzuim neemt gestaag toe. De gemiddelde duur dat iemand met psychische klachten thuis blijft is 220 dagen. Dit is mede te danken aan stress gerelateerd verzuim dat is gestegen naar 25% van de totale langdurig zieken.

Van de medewerkers met een burn-out is 25% nog niet hersteld na 340 dagen. Wanneer je doorrekent dat een verzuimdag gemiddeld € 250,- kost nemen de verzuimkosten, naast verlies aan productiviteit, behoorlijk toe. Als MKB’er is dat iets waar je echt wakker van ligt.

Ga je dit op jaarbasis doorrekenen dan kom je met een gemiddeld aantal verzuimdagen van 242 per jaar al snel op € 60.500,- per medewerker. TNO becijferde dat de totale verzuimkosten nog hoger liggen. Wanneer verlies aan productiekracht en de opvang daarvan wordt meegenomen moet je de personeelskosten van de zieke medewerker vermenigvuldigen met 2.2. Dit brengt de totale verzuimkosten op ruim € 133.000,- per jaar per medewerker.

Productiviteitsverlies door stress op het werk

Medewerkers die nog niet zijn uitgevallen door stress of een burn-out zijn over het algemeen 25 tot 50% minder productief dan medewerkers zonder negatieve werkstress. Naast de medewerkers die uitvallen kampen MKB bedrijven ook met mensen die blijven werken met negatieve stress.

12,5% van de medewerkers binnen het MKB geeft aan negatieve stress op de werkvloer te ervaren. De, veelal verborgen, kosten hiervoor worden vaak niet gezien. Om deze kosten inzichtelijk te maken hebben wij een handig Stress Verlies Calculator ontwikkeld waarmee je in enkele seconden kunt zien hoeveel winst er uit jouw organisatie wegloopt.

Niet op de juiste plek

Medewerkers worden vaak in teams ingedeeld omdat zij over bepaalde expertise beschikken. Hierbij wordt echter voorbij gegaan aan de persoonlijkheid van deze medewerkers. Binnen het team lopen ze op hun tenen of kunnen hun creativiteit niet kwijt.

Door deze manier van indelen worden medewerkers blootgesteld aan werkstress die zij als negatief ervaren. Voor de ondernemer in kwestie ontstaat een team dat niet naar werkelijk kunnen presteert. Resultaten blijven achter en de hele organisatie beland in een negatieve spiraal.

Inzicht maakt alles anders

Wat als je inzicht zou krijgen in de drijfveren van je medewerkers? Wat als je kon zien waar de knelpunten op persoonlijkheidsvlak liggen? Als je kon zien waar de schoen knelt? Dan zou je kunnen handelen en de stressfactoren kunnen wegnemen. Je zou de persoonlijkheid van je medewerkers mee kunnen nemen in de samenstelling van de teams.

Doordat stress afneemt zullen je medewerkers een hogere productiviteit hebben en neemt de kans op langdurige uitval door burn-out snel af (een quick-win van ruim € 133.000,- per jaar!)

Zo kunnen wij jou helpen Bizprove heeft een software oplossing ontwikkeld om de persoonlijkheid van je medewerkers en ideale teams in kaart te brengen. Met behulp van onze software kun je die bij elkaar brengen en inzichtelijk maken waar het gevaar zit. Uiteraard staan we jou met raad en daad bij om deze inzichten ten volste te benutten!

Gives us your thoughts

Wat wil je delen?

Wij zijn benieuwd wat jij van deze blog vindt! Heb je aanvullingen of wil je wat delen?

Back to school

Kiddo geeft college

Laat je naam en e-mailadres achter en Kiddo stuurt je wekelijks zijn college.
Scrum master pixel
Be Social

Waardenvol voor anderen?

Houd dit artikel dan niet voor jezelf maar deel het met je connecties!

The author

Bob Kosse

Direct contact met Bob?
bob@bizprove.nl
0646 013 949